3D tulostuspalvelu

3D tulostus on vallankumouksellinen tekniikka, jonka parissa olemme työskennelleet kauemmin kuin yksikään suomalainen yritys.

3D-tulostus tuo ideat fyysiseen muotoon

3D-tulostuspalvelu mahdollistaa digitaalisen valmistuksen; sen avulla voidaan luoda tuotteita, joita ei ole vielä olemassa. Kolmiulotteisella tulostuksella, eli 3D-tulostuksella, voidaan myös valmistaa muilla menetelmillä valmistettavia tuotteita kannattavasti – jopa yksittäisiä kappaleita.

3D-tulostus on vallankumouksellinen tekniikka, jonka parissa olemme työskennelleet kauemmin kuin yksikään suomalainen yritys. Meillä on moderni ja laaja konekanta, ja tulostuspalvelumme tarjoaa monipuoliset materiaalivaihtoehdot (muovi ja metalli) sekä Suomen parhaan osaamisen. Käytämme vain teollisuustason 3D-tulostusmenetelmiä.

Menetelmä on vertaansa vailla uutta tuotetta hahmoteltaessa tai esimerkiksi varaosavalmistuksessa. 3D-tulostus on nykypäivää ja tulevaisuutta, joten on yrityksen kilpailukyvyn kannalta tärkeää olla mukana tässä kehityksessä. 3D tulostuspalvelu mahdollistaa paljon! Meiltä myös metallin 3D tulostus.

Miksi 3D-tulostus on menetelmänä ylivertainen?

 • 3D-tulostus tarjoaa muotoilun vapauden
 • Uudet ja persoonalliset tuotteet
 • Nopeat iteraatiot mekaniikkasuunnittelussa
 • 3D-tulostus parantaa tuotannon kustannustehokkuutta
 • Massatuotannon räätälöitävyys
 • 3D-tulostus mahdollistaa digitaaliset varastot
 • Tulevaisuudessa myös älykkäät tuotteet voidaan 3D-tulostaa
 • Valmistustekniikka on ekologinen, koska materiaalia käytetään vain sen verran mitä tarvitaan

On tärkeää ymmärtää myös, mitä 3D-tulostus ei ole:

 • Välttämättä vaihtoehtoinen valmistustapa olemassa oleville tuotteille
 • 3D-tulostus ei ole massatuotantotekniikka
 • Isojen tuotteiden (läppäriä isompien) valmistusmenetelmä (ainakaan vielä)

Mitä mahdollisuuksia digitaalisuus tuo?

Digitaalinen valmistus tarkoittaa sitä, että tuotteen elinkaaren kaikki vaiheet voidaan toteuttaa digitaalisesti, kunnes fyysinen kappale valmistetaan, esimerkiksi 3D-tulostuksen avulla. Digitaalisuus on mittava etu esimerkiksi prototyyppien valmistuksessa, jolloin tuotetta voidaan testata tuotannon jokaisessa vaiheessa ja välttyä virheellisiltä lopputuotteilta.

Digitaalinen varasto mahdollistaa sen, että varaosat voidaan valmistaa digitaaliseen muotoon odottamaan, että fyysinen kappale tilataan. Näin ei tarvita isoa varastoa varaosien säilytykseen, vaan ne voidaan valmistaa tarpeeseen 3D-tulostuksen avulla, juuri oikeaan aikaan.

Yksi menetelmän eduista on räätälöity piensarjatuotanto. 3D tulostuspalvelu mahdollistaa sen, että samalla kustannuksella voidaan tehdä esimerkiksi sata samanlaista tai sata erilaista tuotetta.

3D-tulostuksen eteneminen

Meidän tehtävämme on tehdä asiakkaidemme unelmista totta. 3D-tulostukseen tarvitsemme vain asiakkaan toimittaman digitaalisen suunnitelman. Prosessi etenee seuraavasti:

 • 3D-tiedosto toimitetaan meille
 • Materiaali- ja tekniikkavalinta
 • Projekti syötetään koneeseen
 • Tuote tulostuu koneesta
 • Tuotteiden viimeistely
 • Valmis tuote toimitetaan muutamassa päivässä. Isompia sarjoja voidaan toimittaa noin viikossa

Miten 3D-tulostus toimii?

3D-tulostuksella tarkoitetaan digitaalisen mallin tulostamista fyysiseksi esineeksi 3D-tulostimella. Se on materiaalia lisäävä valmistusmenetelmä. Tulostusmateriaaleina voidaan käyttää muovia, silikonia, metallia, keraamia tai lasia. Nykyään on mahdollista tulostaa jopa taloja, jolloin materiaalina on betoni. Ensimmäiset 3D-tulostimet on otettu käyttöön jo 1980-luvulla.

3D-tulostimen toiminta muistuttaa CNC-jyrsintä, joka muotoilee isosta määrästä materiaalia halutun muotoisen objektin poistamalla siitä materiaalia. 3D-tulostin puolestaan valmistaa mallin lisäämällä materiaalia. 3D-tulostuksessa kohde valmistetaan kerros kerrokselta. Käytetty viipalointiohjelma sekä tulostustekniikka määrittelevät, miten tarkasti 3D-malli voidaan tulostaa. Ohjelmistoissa ja tulostimissa on suuria eroja siinä miten tarkasti ne pystyvät seuraamaan digitaalisen mallin pintojen muotoja.

Malli suunnitellaan 3D CAD mallinnusohjelmistolla, johon annetaan matemaattisen tarkat, absoluuttiset mitat. Tämän jälkeen se tallennetaan muotoon, jonka viipalointiohjelmat ymmärtävät. Yleisin 3D-tulostuksessa käytetty ohjelmisto on STL. Tässä vaiheessa menetetään jo jonkin verran tarkkuutta mikäli ei olla varovaisia. Tämän takia suosittelemme tiedostojen lähettämistä meille jossain vektorimuodossa, esimerkiksi STEP- ja x_t-tiedostomuodot ovat osoittautuneet hyviksi.

3D-tulostettava tiedosto viedään konvertoinnin jälkeen viipalointiohjelmaan, jossa vielä valitaan haluttu tarkkuus, tulostusnopeus sekä asetetaan materiaaliasetukset. Viipalointiprosessi tekee 3D-mallista kerrosmallin ja rakentaa siitä tarvittavat tiedot, joka siirretään digitaalisesti suoraan 3D-tulostimelle. Valittu tulostin valmistaa kappaleet halutuissa määrissä, mahdollisimman tarkasti alkuperäisen digitalisen mallin mukaisesti

Materiaalin valinta

Kun 3D-tulostus on valittu valmistusmenetelmäksi, tulostettavan materiaalin valinnassa kannattaa olla tarkka ja vaativa. Haluttuun lopputulokseen vaikuttaa nimittäin osan tarkkuuden lisäksi myös materiaalin visuaalinen ja haptinen ominaisuus. Mikäli 3D-tulostus valitaan toteutustavaksi esimerkiksi esittelymalliin, sen tulisi kestävyyden lisäksi myös tuntua oikealta. Sovitustesteissä on monesti hyötyä läpinäkyvästä osasta, vaikka sellaista ei tuotannossa olisikaan tarkoitus valmistaa.

Ammattimaisesti 3D-tulostuspalvelua tarjoavilla yrityksillä onkin useita tekniikoita ja paljon eri materiaaleja tarjottavana. Oikean materiaalin valinta voi joskus olla vaikeaa ja uusia 3D-tulostusmateriaaleja tulee markkinoille jatkuvasti. Pitäytyminen ”siinä samassa vanhassa” ei välttämättä takaa parasta mahdollista lopputulosta. Asiakastukemme auttaa suunnistamaan materiaaliviidakossa ja pystyy ehdottamaan juuri sinun projektillesi sopivimman tekniikka/materiaali -yhdistelmän.

Usein kysyttyä

Mihin käyttötarkoituksiin 3D-tulostus ei sovellu?

Mitä isompi osa on kyseessä, sen huonommin 3D-tulostus pystyy vastaamaan asiakkaiden odotuksiin. On olemassa isojakin tulostimia, mutta niiden tarkkuudet eivät vielä sovellu kovinkaan tarkkojen osien valmistamiseen.

Myös hyvin pitkien sarjojen valmistaminen 3D-tulostamalla ei ole välttämättä taloudellisesti järkevää. Tämä tosin on paljon kiinni osan muodosta ja koosta. Voit aina kysyä meiltä, pystyykö ideaasi toteuttamaan 3D-tulostuksella!

Mitkä ovat 3D-tulostuksen suurimmat hyödyt?

Nopea reagointikyky. Osia on mahdollista hypistellä jopa samana päivänä. Myös räätälöinti on 3D-tulostuksessa ”ilmaista”. Sata eri muotoista osaa on kustannuksiltaan sama kuin 100 identtistä osaa.

Miten voin selvittää, voiko omassa yrityksessäni hyödyntää 3D-tulostuspalvelua?

3D-tulostus on hyödynnettävissä jollakin tavalla lähes kaikilla aloilla. Helpoiten saat vastauksen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme joko puhelimella tai sähköpostitse. Voimme järjestää Teams-palaverin tai fyysisen palaverin, jossa käydään läpi asiakkaan tilanne tai tavoite 3D-tulostuksen näkökulmasta. Meillä on myös valmiita kyselypohjia, joiden avulla voit selvittää ovatko kappaleet 3D-tulostettavissa.

Ajatec Prototyping valmistaa lähes mitä tahansa

Olemme olleet mukana tuomassa ensimmäisiä 3D-tulostimia Suomeen, joten voimme rehellisyyden nimissä sanoa, että meillä on alalla pitkä etumatka muihin toimijoihin verrattuna. Omaamme vankan ammattitaidon 3D-tulostuksesta, Suomen monipuolisimman konekannan sekä laajimmat tulostusmahdollisuudet.

Haluamme myös jatkossa olla kehityksen etulinjassa. 3D-tulostus tulee kehittymään hurjasti ja mahdollistamaan tulevaisuudessa esimerkiksi älykkäiden tuotteiden tulostamisen. Aiomme edustaa tätä tulevaa, teollisuuden neljättä sukupolvea.

Kerro meille toiveistasi. Pystymme valmistamaan lähes mitä tahansa, oli mielessäsi sitten 3D-tulostus tai jokin muu tuotantomenetelmä!

KÄYNTIOSOITE

Aholantie 17
21290 Rusko
Finland

Copyright © 2023 Ajatec Prototyping Oy

Lähetä tarjouspyyntö

Tutustu tekniikoihin