3D tulostuspalvelu

3D tulostus on vallankumouksellinen tekniikka, jonka parissa olemme työskennelleet kauemmin kuin yksikään suomalainen yritys.

Ideat fyysiseen muotoon 3D tulostuksen avulla

3D tulostuspalvelu mahdollistaa digitaalisen valmistuksen; sen avulla voidaan luoda tuotteita, joita ei ole vielä olemassa. Kolmiulotteisella tulostuksella, eli 3D tulostuksella, voidaan myös valmistaa muilla menetelmillä valmistettavia tuotteita kannattavasti – jopa yksittäisiä kappaleita.

3D tulostus on vallankumouksellinen tekniikka, jonka parissa olemme työskennelleet kauemmin kuin yksikään suomalainen yritys. Meillä on moderni ja laaja konekanta, ja tulostuspalvelumme tarjoaa monipuoliset materiaalivaihtoehdot (muovi ja metalli) sekä Suomen parhaan osaamisen. Käytämme vain teollisuustason 3D menetelmiä.

Menetelmä on vertaansa vailla uutta tuotetta hahmoteltaessa tai esimerkiksi varaosavalmistuksessa. 3D teknologia on nykypäivää ja tulevaisuutta, joten on yrityksen kilpailukyvyn kannalta tärkeää olla mukana tässä kehityksessä. 3D tulostuspalvelu mahdollistaa paljon! Meiltä myös metallin 3D tulostus.

Miksi 3D tulostusmenetelmä on ylivertainen?

 • Muotoilun vapaus
 • Uudet ja persoonalliset tuotteet
 • Nopeat iteraatiot mekaniikkasuunnittelussa
 • Tuotannon kustannustehokkuus
 • Massatuotannon räätälöitävyys
 • Digitaaliset varastot
 • Tulevaisuudessa myös älykkäät tuotteet
 • Valmistustekniikka on ekologinen, koska materiaalia käytetään vain sen verran mitä tarvitaan

On tärkeää ymmärtää myös, mitä 3D tulostus ei ole:

 • Välttämättä vaihtoehtoinen valmistustapa olemassa oleville tuotteille
 • Massatuotantotekniikka
 • Isojen tuotteiden (läppäriä isompien) valmistusmenetelmä (ainakaan vielä)

Mitä mahdollisuuksia digitaalisuus tuo?

Digitaalinen valmistus tarkoittaa sitä, että tuotteen elinkaaren kaikki vaiheet voidaan toteuttaa digitaalisesti, kunnes fyysinen kappale valmistetaan. Se on mittava etu esimerkiksi prototyyppien valmistuksessa, jolloin tuotetta voidaan testata tuotannon jokaisessa vaiheessa ja välttyä virheellisiltä lopputuotteilta.

Digitaalinen varasto mahdollistaa sen, että varaosat voidaan valmistaa digitaaliseen muotoon odottamaan, että fyysinen kappale tilataan. Näin ei tarvita isoa varastoa varaosien säilytykseen, vaan ne voidaan valmistaa tarpeeseen, juuri oikeaan aikaan.

Yksi menetelmän eduista on räätälöity piensarjatuotanto. 3D tulostuspalvelu mahdollistaa sen, että samalla kustannuksella voidaan tehdä esimerkiksi sata samanlaista tai sata erilaista tuotetta.

Prosessin eteneminen

Meidän tehtävämme on tehdä asiakkaidemme unelmista totta. 3D tulostukseen tarvitsemme vain asiakkaan toimittaman digitaalisen suunnitelman. Prosessi etenee seuraavasti:

 • 3D tiedosto toimitetaan meille
 • Materiaali- ja tekniikkavalinta
 • Projekti syötetään koneeseen
 • Tuote tulostuu koneesta
 • Tuotteiden viimeistely
 • Valmis tuote toimitetaan muutamassa päivässä. Isompia sarjoja voidaan toimittaa noin viikossa

Miten 3D tulostus toimii?

3D tulostuksella tarkoitetaan digitaalisen mallin tulostamista fyysiseksi esineeksi 3D tulostimella. Se on materiaalia lisäävä valmistusmenetelmä. Tulostusmateriaaleina voidaan käyttää muovia, silikonia, metallia, keraamia tai lasia. Nykyään on mahdollista tulostaa jopa taloja, jolloin materiaalina on betoni. Ensimmäiset 3D tulostimet on otettu käyttöön jo 1980-luvulla.

3D tulostimen toiminta muistuttaa CNC-jyrsintä, joka muotoilee isosta määrästä materiaalia halutun muotoisen objektin poistamalla siitä materiaalia. 3D tulostin puolestaan valmistaa mallin lisäämällä materiaalia. 3D tulostus valmistaa mallin kerros kerrokselta ja käytetty viipalointiohjelma sekä tulostustekniikka määrittelevät miten tarkasti 3D malli voidaan tulostaa. Ohjelmistoissa ja tulostimissa on suuria eroja siinä miten tarkasti ne pystyvät seuraamaan digitaalisen mallin pintojen muotoja.

Malli suunnitellaan 3D CAD mallinnusohjelmistolla, johon annetaan matemaattisen tarkat, absoluuttiset mitat. Tämän jälkeen se tallennetaan muotoon, jonka viipalointiohjelmat ymmärtävät. Yleisin ohjelmisto on STL. Tässä vaiheessa menetetään jo jonkin verran tarkkuutta mikäli ei olla varovaisia. Tämän takia suosittelemme tiedostojen lähettämistä meille jossain vektorimuodossa, esimerkiksi STEP- ja x_t-tiedostomuodot ovat osoittautuneet hyviksi. Tiedosto viedään konvertoinnin jälkeen viipalointiohjelmaan, jossa vielä valitaan haluttu tarkkuus, tulostusnopeus sekä asetetaan materiaaliasetukset. Viipalointiprosessi tekee 3D mallista kerrosmallin ja rakentaa siitä tarvittavat tiedot, joka siirretään digitaalisesti suoraan 3D tulostimelle. Valittu tulostin valmistaa kappaleet halutuissa määrissä, mahdollisimman tarkasti alkuperäisen digitalisen mallin mukaisesti

Materiaalin valinta

Tulostettavan materiaalin valinnassa kannattaa olla tarkka ja vaativa. Halutun lopputulokseen vaikuttaa nimittäin osan tarkkuuden lisäksi myös materiaalin visuaalinen ja haptinen ominaisuus. Mikäli tarve on esittelymalli, sen tulisi kestävyyden lisäksi myös tuntua oikealta. Sovitustesteissä on monesti hyötyä läpinäkyvästä osasta, vaikka sellaista ei tuotannossa olisikaan tarkoitus valmistaa.

Ammattimaisesti 3D tulostuspalvelua tarjoavilla yrityksillä onkin useita tekniikoita ja paljon eri materiaaleja tarjottavana. Oikean materiaalin valinta voi joskus olla vaikeaa ja uusia materiaaleja tulee markkinoille jatkuvasti. Pitäytyminen ”siinä samassa vanhassa” ei välttämättä takaa parasta mahdollista lopputulosta. Asiakastukemme auttaa suunnistamaan materiaaliviidakossa ja pystyy ehdottamaan juuri sinun projektillesi sopivimman tekniikka/materiaali -yhdistelmän.

Usein kysyttyä

Mihin käyttötarkoituksiin 3D tulostus ei sovellu?

Mitä isompi osa on kyseessä, sen huonommin 3D tulostusteknologiat pystyvät vastaamaan asiakkaiden odotuksiin. On olemassa isojakin tulostimia, mutta niiden tarkkuudet eivät vielä sovellu kovinkaan tarkkojen osien valmistamiseen.

Myös hyvin pitkien sarjojen valmistaminen 3D tulostamalla ei ole välttämättä taloudellisesti järkevää. Tämä tosin on paljon kiinni osan muodosta ja koosta. Voit aina kysyä meiltä, pystyykö ideaasi toteuttamaan 3D tulostuksella!

Mitkä ovat 3D tulostuksen suurimmat hyödyt?

Nopea reagointikyky. Osia on mahdollista hypistellä jopa samana päivänä. Myös räätälöinti on 3D tulostuksessa ”ilmaista”. Sata eri muotoista osaa on kustannuksiltaan sama kuin 100 identtistä osaa.

Miten voin selvittää, voiko omassa yrityksessäni hyödyntää 3D tulostuspalvelua?

Helpoiten saat vastauksen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme joko puhelimella tai sähköpostitse. Voimme järjestää Teams-palaverin tai fyysisen palaverin, jossa käydään läpi asiakkaan tilanne tai tavoite 3D tulostuksen näkökulmasta. Meillä on myös valmiita kyselypohjia, joiden avulla voit selvittää ovatko kappaleet 3D tulostettavissa.

Ajatec Prototyping valmistaa lähes mitä tahansa

Olemme olleet mukana tuomassa ensimmäisiä 3D tulostimia Suomeen, joten voimme rehellisyyden nimissä sanoa, että meillä on alalla pitkä etumatka muihin toimijoihin verrattuna. Omaamme vankan ammattitaidon, Suomen monipuolisimman konekannan, sekä laajimmat tulostusmahdollisuudet.

Haluamme myös jatkossa olla kehityksen etulinjassa. 3D tulostus tulee kehittymään hurjasti ja mahdollistamaan tulevaisuudessa esimerkiksi älykkäiden tuotteiden tulostamisen. Aiomme edustaa tätä tulevaa, teollisuuden neljättä sukupolvea.

Kerro meille toiveistasi, pystymme valmistamaan lähes mitä tahansa!

KÄYNTIOSOITE

Aholantie 17
21290 Rusko
Finland

Copyright © 2021 Ajatec Prototyping Oy

Lähetä tarjouspyyntö

Tutustu tekniikoihin