Uutiset

Monta menetelmää – Yksi toimija – Infosarja 1/6

”Meiltä on monesti kysytty, että mitä kaikkea te sitten oikein teette siellä isossa tehtaassanne. No, se on aika laaja kysymys ja mahdotonta vastata muutamalla lauseella.”Kysymyksistä innostuneena päätimme tehdä kaikesta osaamisestamme infosarjan.

Sähköpostin lisäksi kerromme ne myös täällä jokaiselle nähtäväksi ja myös mahdollisimman selkeästi esitetyksi.

Toivomme näiden tuovan teille uusia ja inspiroivia ajatuksia omaan liiketoimintaanne sekä antavan lisää ideoita kilpailukyvyn kasvattamisen mahdollisuuksista muihin saman alan toimijoihinne nähden.

Infosarja ilmestyy viikon välein, yhteensä 6 kertaa. Jokaisessa postissa esitellään yksi 3D-tulostus- ja yksi pikavalutekniikka. Tämä on niistä ensimmäinen.

COLOR JET PRINTING (CJP)

Color Jet Printing tarkoittaa suomeksi väritulostamista 3D-tulostimella.

Iloista kerrottavaa heti alkuun. Kauan toiveissamme ollut CJP väritulostin on nyt saatu osaksi 3D-tulostinperhettämme. Toiminnallisesti se tulostaa väriä sekä grafiikkaa suoraan osaan. Kyseessä on erittäin nopea ja edullinen tekniikka, joka soveltuu erityisesti markkinointi-, hahmo-, esittely- ja pienoismallien valmistukseen.

Maksimikoko 254 x 381 x 203mm ja kerrospaksuus 0.10-0.15 mm.

CJP on materiaalia lisäävä valmistustekniikka, jossa käytetään kahta komponenttia, jauhetta sekä sidosainetta. Tulostin levittää ensin jauhetta ohuina kerroksina tarvittavan kerrosmäärän, jonka jälkeen tulostuspää suihkuttaa siihen sidosaineen sekä värit.

Väreinä käytetään CMYK nelivärijärjestelmää. Tulostusteniikka ei jätä jälkeensä juurikaan hukkamateriaalia, sillä siitä jäänyt kovettamaton aines voidaan käyttää uudelleen melkeinpä kokonaan.

RTV-SILICONE RUBBER

RTV tulee sanoista Room Temperature Vulcanization Silicon ja siitä käytetään suomeksi nimitystä RTV-silkoni.

Elastomeeriosiin kuuluvat silikoniosat ovat usein käyttäjien kannalta mieluisia pehmeytensä vuoksi. RTV-2 silikoni on huoneenlämmössä kovettuva kaksikomponentti ja sitä käytetään erityisesti sähkö- ja elektroniikkatellisuudessa. Valettu silikoni on joustavaa, se kestää hyvin kemikaaleja, on hyvä sähköneriste, kutistuma on pieni ja se kestää hyvin korkeitakin lämpötiloja.

Valussa käytetty silikoni soveltuu 1-200+ kappaleen tuotantosarjoihin. Se on nopea muotti ja oikeat silikoniosat valmistuvat muutamassa päivässä. Saatavilla on useita eri kovuuksia, värejä sekä pintastruktuureja. Osat ovat valettu erittäin tarkasti ja väriä sisältäessään, ne ovat läpivärjättyä.

Valikoimistamme löytyy myös elintarvikehyväksyttyjä silikoneja.

Muottimateriaalina silikonilla on pitkäaikainen elastisuus, erinomainen irrotusominaisuus sekä pinnan yksityiskohtien toisto. Se on turvallinen käyttää eikä aiheuta ympäristöongelmia.

VARASTOMATERIAALIMME

RTV-2 silikonia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin: tarvittava kovuus (Shore A), viskositeetti, kovettumisaika, repäisylujuus ja kovettumistapa. Lisäksi saatavilla on lukuisa joukko muita materiaaleja tarpeen mukaan.


Tässä kaikki tällä kertaa.

Nauttikaamme syksyn vaihtuvista upeista värisävyistä ja tavataan taas viikon päästä. Silloin infon aiheina ovat Multi Jet Fusion ja Injection Molding.

Siihen asti moi moi!

Tanja Soulas
Markkinointivastaava & Idealinko

KÄYNTIOSOITE

Aholantie 17
21290 Rusko
Finland

Copyright © 2024 Ajatec Prototyping Oy

Lähetä tarjouspyyntö

Tutustu tekniikoihin