Sarjavalmistus 3D-tulostamalla

3D-tulostamisen hyödyt sarjavalmistuksessa

Viimeisen vuosikymmenen aikana tuotesuunnittelijoiden työssä on tapahtunut muutos, kun osia suunnitellaan jo alusta saakka 3D-tulostettavaksi. Näin saavutettuja isoja etuja ovat mm. geometrian vapaus, tuotannon aloittamisen nopeus, alkuinvestointien edullisuus ja uusien versioiden käyttöönotto.

Lisäksi on mahdollista usean osan toiminnallisuuden yhdistäminen yhteen osaan sekä eri versioiden samanaikainen yksilöllinen sarjavalmistus. Tämän lisäksi vältytään tilauskohtaisten erien käynnistyskustannuksilta. Kaikki nämä ovat asioita, jotka monissa sovellutuksissa nousee arvoonsa.

Valmistustekniikoiden etujen vertailua sarjatuotannossa

Jokaisella valmistustekniikalla on omat etunsa ja autamme asiakasta löytämään hänelle parhaan vaihtoehdon.
Jokaisella valmistustekniikalla on omat etunsa ja autamme asiakasta löytämään hänelle parhaan vaihtoehdon.

3D-tulostustekniikat ja materiaalivaihtoehdot sarjatuotannossa

3D-tulostustekniikan valintaan vaikuttaa mm. osan geometria, yksityiskohtien tarkkuus, materiaalivaatimukset, viimeistelyvaihtoehdot, osien kappalemäärät ja toimitusnopeus. 3D-tulostusmateriaalien valinnassa korostuvat eri materiaalien ominaisuudet, joista jokainen palvelee eri käyttötarkoituksissa. Joskus materiaalin pitää olla palosuojattua, sähköisiltä ominaisuuksiltaan sopiva, tai vaikkapa tietyn värinen.

Materiaalin datalehdistä saa paljon infoa materiaalien ominaisuuksista, mutta asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan valinnassa. Olemme yli 30 vuoden aikana 3D-tulostaneet yli neljännes miljoona tuotanto-osaa, joten meillä on vankka kokemus eri valmistustekniikoiden ja materiaalien ominaisuuksista. Olemalla yhteydessä voimme yhdessä pohtia oikeaa ratkaisua tuotteellesi kun tiedämme osan geometrian ja käyttötarkoituksen.

Tutustu tästä Suomen kattavimpaan 3D-tulostusmateriaalien valikoimaan!

Sarjavalmistettuja osia 3D-tulostamalla

Viimeistelyvaihtoehdot 3D-tulostetuille osille

Usein sarjatuotannossa mietimme asiakkaan kanssa valmistustekniikka- ja materiaalivaihtoehtoja niin, että osien viimeistelylle ei olisi tarvetta. Eli se materiaali joka 3D-tulostimesta tulee ulos, olisi pinnanlaadultaan sopiva tuotteen käyttötarkoitukseen. Usein näin myös on! Suunnittelijat ovat ajan saatossa tottuneet kiiltäviin pintoihin ja VDI-määrittelyihin. Lopputuotteen kohdalla on syytä pohtia mikä pinnanlaatu on riittävä? Jotkut tuotteet ovat katseilta piilossa, jolloin osan pinnanlaadulla ei ole välttämättä mitään väliä. 3D-tulostettujen osien ei kuitenkaan tarvitse olla katseilta piilossa, jos tasainen ja hieman karhea pinta soveltuu käyttötarkoitukseensa. Isoin kysymys mitä sinun kannattaa pohtia on: Sopiiko tämä pinnanlaatu käyttötarkoitukseen?

Viimeistelyvaihtoehtoja osille tarjoamme kuitenkin useita. Yksi paljon käytetyistä ja kustannustehokkaista viimeistelyistä sarjatuotannossa on osan dippaaminen mustaksi. Ajatecin yhtenä vahvuutena on oma viimeistelyosasto ja märkämaalaamo, joten tarjoamme kustannustehokasta osien viimeistelyä asiakkaan toiveiden mukaan.

Koneellisella Powershot C+S viimeistelyllä voidaan tasoittaa osien pintaa kustannustehokkaasti, jonka jälkeen maalaamalla haluttuun väriin saadaan hyvä vaihtoehto pinnanlaadulle sarjavalmistuksessa.

SLS-tekniikalla ja PA2200-materiaalilla valmistettu osa, jonka pinta on viimeistelty koneellisella Powershot C+S menetelmällä, sekä maalattu asiakkaan toivomaan värisävyyn.

3D-tulostettujen osien toimitusnopeus

Kun suunnitellaan sarjavalmistuksen aloittamista 3D-tulostamalla, tarjoamme standardina asiakkaillamme kahta eri toimintamallia. Kun kyse on kymmenistä tai sadoista pienehköistä osista, valmistamme ja toimitamme kaikki osat kerralla. Riippuen tietysti myös viimeistelyn vaatimuksista.

Toisena vaihtoehtona toimitamme ensimmäiset osat hyväksyntätestejä ja verifiointia varten mahdollisimman nopealla aikataululla. Loput osat valmistamme ja toimitamme sovitun aikataulun mukaan. Kaikkia osia ei siis tarvitse valmistaa heti, vaan kun tarve osille tulee.

Muitakin toimintamalleja käytämme ja ne usein räätälöidään asiakkaan toivomusten mukaan. Kaiken keskiössä on 3D-tulostamisen joustavuus ja ketteryys verrattuna muihin valmistustekniikoihin.

Jokaisessa tapauksessa, asiakkaalla on mahdollisuus saada ensimmäiset tuotteet muutamassa päivässä!

SLS - Lasersintraus 3D-tulostimia
Ajatecin SLS – Lasersintraus 3D-tulostimia

Konekantamme sarjavalmistukseen

SLS – Muovin Lasersintraus

SLS, eli muovin lasersintraus, on pulveripeti-järjestelmä, jossa muovipulveria prosessoidaan laserilla. Käytössämme on viisi kappaletta EOS:n teollisuustason muovin lasersintraus 3D-tulostinta.

 • Osan maksimikoko: 700 x 380 x 580mm
 • Kerrospaksuus: 0.10-0.15mm
 • Pienimmät yksityiskohdat: 0.76mm 

Lue lisää SLS-tekniikasta

DLP – Figure 4

DLP, eli Digital Light Processing, hyödyntää DLP-tekniikkaa kovettaen nestemäistä hartsia. Menetelmä on nopea johtuen siitä, että prosessissa valoitetaan koko kerros yhdellä kertaa. Materiaalit ovat nykyisin erittäin kestäviä, myös yli ajan.

 • Osan maksimikoko: 124 x 70 x 195mm
 • Kerrospaksuus: 0.01-0.1mm
 • Pienimmät yksityiskohdat: 0.25mm 

Lue lisää DLP-tekniikasta 

MJF – Multi Jet Fusion

MJF, eli Multi Jet Fusion, on HP:n kehittämä pulveripetijärjestelmä, jossa kerros tulostetaan yhdellä pyhkäisyllä. Tämä nopeuttaa huomattavasti tulostusprosessia.

Tällä hetkellä käytössämme on yksi MJF-tulostin sekä kolme Buiding Unit-yksikköä. Multi Jet Fusion on yksi uusimmista 3D-tulostustekniikoista ja erityisesti soveltuva tuotesarjojen 3D-tulostamiseen. Se on erinomainen menetelmä nylon- ja TPU-osien valmistukseen.

 • Osan maksimikoko: 380 x 284 x 380mm
 • Kerrospaksuus: 0.08mm
 • Pienimmät yksityiskohdat: 0.5mm 

Lue lisää MJF-tekniikasta

CFF – Markforged

CFF, eli Continuous Fiber Fabrication, on 3D-tulostustekniikka, jossa kaksi tulostuspäätä toimii samaan aikaan. Perusmateriaali on PA6+hiilikuitu ja siihen saadaan tulostettua pitkää hiili- tai lasikuitua mikä huomattavasti tukevoittaa osaa.

 • Osan maksimikoko: 320 x 132 x 154mm
 • Kerrospaksuus: 0.05-010mm
 • Pienimmät yksityiskohdat: 0.3mm 

Lue lisää CFF-tekniikasta

ISO 9001 laatujärjestelmä

Laadunhallintajärjestelmän sertifiointi osoittaa sitoutumisen jatkuvaan parantamiseen ja asiakastyytyväisyyteen. Nämä ovat konkreettisia liiketoimintaetuja, joilla on tärkeä rooli joustavan ja kestävän liiketoimintasuorituskyvyn rakentamisessa. 

ISO 9001 laadunhallintajärjestelmä parantaa kykyämme toimittaa uusia tuotteita ja palveluja, jotka täyttävät asiakas- ja alakohtaiset sekä tietysti lakisääteiset vaatimukset.

Olemme toteuttaneet sarjavalmistusta 3D-tulostamalla jo kymmeniä vuosia, joten olemme valmiita tarttumaan haasteeseen kuin haasteeseen!

Paikallisuus ja ekologisuus

Meillä osien valmistaminen tarkoittaa suomalaisen työvoiman hyödyntämistä, jolloin asiakas osallistuu yhteiskuntamme rakentamiseen parhaalla mahdollisella tavalla.

3D-tulostaessa valmistat osia vain tarpeeseen, eikä osia tarvitse lennättää toiselta puolelta maapalloa, vaan osat toimitetaan asiakkaalle Varsinais-Suomesta kotimaisia kuriiripalveluita hyödyntäen. Näin päästöjen määrä vähenee huomattavasti, kun esineet voidaan valmistaa lähellä niiden käyttöpaikkaa.

3D-tulostettujen osien hinta sarjavalmistuksessa

Kun puhutaan sadoista ja tuhansista osista 3D-tulostamalla, hinnoittelu perustuu niin sanottuun batch-hinnoitteluun. Tällöin koko 3D-tulostimen valmistusala varataan kyseisen tuotteen valmistukseen ja hinta muodostuu siitä, kuinka monta osaa yhteen ajoon saadaan mahtumaan. Pieniä osia saatetaan saada mahtumaan jopa tuhat, kun isompien osien kohdalla puhutaan kymmenistä.

Hintaan vaikuttaa myös valmistustekniikan valinta ja viimeistelyn tarve.

Ota yhteyttä!

Yhteydenpito on helppoa ja luotettavaa, kun voit asioida tutuksi tulleilla saumattomilla toimintatavoilla, jotka olemme kehittäneet ja opetelleet vuosikymmenien aikana asiakkaidemme kanssa yhteistyössä.

Ennen yhteydenottoa sinun kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • Mikä on vuosittainen sarjakoko ja voidaanko osien valmistusta hajauttaa pidemmälle aikavälille?
 • Mikä pinnanlaatu osalle riittää?
 • Mitä materiaalivaatimuksia osalle tulee? Esim: sähkönjohtavuus, paloluokitus, mekaaniset rasitukset

Kun näihin kysymyksiin on vastaus, keskustelu etenee yleensä huomattavan nopeasti kohti tarjousvaihetta.

KÄYNTIOSOITE

Aholantie 17
21290 Rusko
Finland

Copyright © 2023 Ajatec Prototyping Oy

Lähetä tarjouspyyntö

Tutustu tekniikoihin