Ajatec Prototyping Oy

Ajatec Prototyping Oy on toiminut yli 30 vuotta. Olemme 20 ammattilaisen organisaatio ja käytössämme 2.500m2 tuotantotilaa.

Ajatec Prototyping Oy:n historia

Mikäli Ajatec Prototyping on sinulle uusi tuttavuus, tunnet meidät ehkä nimillä Electrolux Rapid Development, Alphaform RPI tai PL Finland? Olemme toimineet Suomessa jo yli 30 vuotta eri omistajien nimillä, joten monella suunnittelijalla ja muotoilijalla on jo omakohtaisia kokemuksia palveluistamme.

Yrityksemme perustettiin alkujaan jo 1970-luvun loppupuolella, jolloin Elomatic perusti pienen protopajan Turkuun. Yksikön ensimmäiset työt olivat pienoismalleja laiva- ja konehuoneista Turun telakalle. Silloinen toimitusjohtaja, Pentti Jäntti, lähti kehittämään yritystä tarkoituksella hyödyntää viimeisintä teknologiaa prototypoinnissa.

Electrolux Rapid Development

Electrolux kiinnostui toiminnasta 1980 luvulla ja liittikin toiminnan osaksi Electrolux konsernin tuotekehitysyksikköä. Tämä tarkoitti meille henkilökunnan kasvua sekä  uudelleen fokusointia.

Prototyyppejä valmistavasta yksiköstä kehitettiin kansainvälinen tuotekehityspalveluiden tukiyksikkö. Insinöörejä palkattiin ja investointeja suunnattiin valmistusteknologiaan sekä suunnitteluosaamiseen. Suunnittelimme CATIA työasemilla, aikana jolloin suurin osa uusista tuotteista suunniteltiin piirustuspöydällä paperin ja kynän avulla.

Jatkoimme myös prototyyppien valmistamista, mutta 1990-luvulla työskenneltiin myös paljon prosessisuunnittelun, valmistusteknologian sekä soveltuvuusanalyysien parissa. Monet silloisista teknologioista ovat edelleen käytössä. Stereolitografia, vakumivalu, tarkkuusvalu sekä lasersintraus tuotiin loppuasiakkaiden käyttöön tämän kauden aikana. Yhdessä TEKESin sekä johtavien suomalaisten yritysten kanssa, otettiin ensimmäisiä askelia 3D tulostuksen laajamittaiseen hyödyntämiseen. Yhteistyömme EOSn, DuPontin (tänään DSM Somos) sekä 3D Systemsin kanssa jatkuu edelleen.

Ajatec ulkonäkymä
Ajatec henkilökunta Star Wars elokuvissa

Electrolux asensin Euroopan ensimmäisen 3D Systemsin SLA laitteiston 1996. Ensimmäiset toimitukset Suomeen olivat ikimuistoisia, ei vähiten sen takia että jännitimme miten osat saadaan ehjinä perille. Materiaalien kestävyys kun ei ollut samalla tasolla kun nykyisin. Henkilöstössämme oli tällöin myös metallurgeja jotka kehittivät ensimmäiset DMLS teknologian käyttämät metallipulverit. Yksikkö myytiin myöhemmin EOS GmbH:lle.

Alphaform

Vuosituhannen vaihteessa otimme seuraavan askeleen eteenpäin. 3D tulostuksen tullessa normaaliksi vaiheeksi tuotekehitysprosessissa, yhdistimme voimamme saksalaisen Alphaform konsernin kanssa. Kehitimme tämän teknologiayhtiön kanssa Rapid Tooling ratkaisuja yhdistämällä 3D tulostuksen, CNC koneistuksen sekä ruiskupuristuksen.

Osana Alphaformia pystyimme keskittymään Suomessa muoviosien 3D-tulostamiseen ja valamiseen ja siirsimme koneistuksen ja ruiskupuristuksen Saksaan. Yhdistämällä oman tuotannon tuotteet sekä konsernin valmistamien osien jälleenmyynnin, kehitimme asiakaspalvelua sekä projektijohdollista osaamistamme.

Protolabs

Proto Labs osti vuonna 2015 Aphaform ryhmän ja sen myötä myös suomen yhtiön osakkeet siirtyvät amerikkalaiseen omistukseen. Tämä lyhyeksi jäännyt vaihe opetti meille digitaalisen valmistuksen edelläkävijältä, miten 5G, IoT ja Internet yhdistyvät tulevaisuuden valmistusteknologiaksi, nimeltään ”Teollisuus 4.0”.

Historiamme ansiosta olemme alamme huipulla

Uuden nimen takaa löydät tänään samat ammattilaiset kuin aikaisemmin. Kokonaisratkaisuihimme kuuluu, yllä mainittujen valmistuksen lisäksi, kappaleiden viimeistely ja jälkityöstö asiakkaan vaatimusten mukaisesti. 3D tulostin ei valmista osaa valmiiksi asti vaan tarvitaan käsityötä jolla valmistetaan pintastruktuurit sekä oikeat värisävyt. Tämä vaatii monasti vuosien kokemuksen jotta lopputuloksesta saadaan hyvä.

Toimittamiamme osia käytetään suomalaisen teollisuuden ideoiden verifiointiin, heidän toiminnallisiin testeihin sekä piensarjojen kokoonpanoissa mutta myös markkinointitarpeisiin messuilla ja yritysten näyttelytiloissa.

Pitkän kokemuksen perusteella, minulla on luottavainen olo henkilökuntaamme ja kykyymme vastatat asiakkaiden meille esittämiin teknisiin haasteisiin. Teemme joka päivä ihmeitä kun onnistumme yhdistämään asiakkaiden tiukat aikataulut ja laadulliset vaatimukset.

Odotan innolla yhteistyötä kanssanne!

Dan Björklöf
Toimitusjohtaja

KÄYNTIOSOITE

Aholantie 17
21290 Rusko
Finland

Copyright © 2024 Ajatec Prototyping Oy

Lähetä tarjouspyyntö

Tutustu tekniikoihin