Uutiset

Infosarja 4/6 – Laser Sintering ja Reaction Injection Molding

Moikka taas, sadetta, sadetta ja sadetta, mutta mieli aurinkoisena

Marraskuun puolta väliä mennään ja vuoden pimeintä aikaa eletään. Valolla on iso voima meidän jaksamiseen ja vireyteen ja sen kautta varmasti kaamosvalojen ideoijakin on ajatuksensa saanut.

Me haluamme omalta osaltamme valaista kaikkea sitä, mikä edesauttaisi teidän yritystänne löytämään uusia mahdollisuuksia. Kilpailu kiristyy koko ajan ja haluamme tarjota siihen yhden erittäin hyväksi testatun ratkaisuvaihtoehdon, nimittäin kilpailukyvyn kiihdytyskaistan muihin saman alan toimijohin nähden.

Tämä on neljäs infopostimme, missä kerromme yhden 3D-tulostustekniikkamme ja yhden pikavalumenetelmämme. Kaksi on siis vielä jäljellä. Aikaisemmat aiheet ovat olleet:

1. Colour Jet Printing (CJP) ja RTV-Silicone Rubbing
2. Multi Jet Fusion (MJF) ja Injection Molding (IM)
3. Continuous Fibre Fabrication (CFF) ja LSR-Silicone Rubber

Tänään esittelyvuorossa ovat Laser Sintering (SLS) sekä Reaction Injection Molding (RIM).

LASER SINTERING (SLS)

Laser Sinteringistä eli lasersintrauksesta puhuttaessa on puhekielessä vakintunut lyhenne SLS. Sillä toteutetaan edulliset ja kestävät osat muovista.

Selektiivinen Lasersintraus (SLS) on teollinen 3D-tulostusprosessi, jolla valmistetaan tarkkoja prototyyppejä ja toiminnallisia tuotanto-osia. Kyseessä on pulveripetiä käyttävä tulostustekniikka, jossa pieniä määriä nylonpulveria sulatetaan yhteen lasersäteellä digitaalisesti leikattujen CAD-mallien perusteella.

Valmiista osasta saadaan irtopulveri poistettua nopeasti harjaamalla ja kevyellä raekuulapuhalluksella, jonka jälkeen ovat valmiita käyettäviksi.

Kestävyys, monikäyttöisyys sekä mahdollisuus koko pulveripedin tilavuuden hyötykäyttöön, tekevät siitä monen suunnittelijan suosiman menetelmän. Varsinkin loppukäyttöön tarkoitettujen mekaanisten komponenttien sekä pieneräisiin ja kaupallisiin tarkoituksiin halutuille tuotteille.

REACTION INJECTION MOLDING (RIM)

Suomessa Reaction Injection Molding tunnetaan reaktioruiskuvaluna.

RIM on valutekniikka, joka on kehitetty polyuretaanikappaleiden valmistamiseen. Kyseessä on valumenetelmä, jossa muottiin injektoidut raaka-aineet reagoivat keskenään muodostaen kappaleen. RIM-menetelmä on kehitetty pääasiassa polyuretaanituotteiden valmistukseen, mutta sitä on käytetty myös erilaisten hartsien ja polyamidien prosessoinnissa. RIM-menetelmät voidaan jakaa periaatteessa matala- ja korkeapainetekniikoihin.

Matalapainemenetelmissä valu voidaan toteuttaa kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on annostella raaka-aineseos avoimeen muottiin, joka suljetaan polyuretaanin muodostumisen ajaksi. Tätä tapaa
käytetään usein vaahtomaisten kappaleiden valmistuksessa. Toinen tapa on ruiskuttaa raaka-aineseos alhaisella paineella suljettuun muottiin.

Korkeapainetekniikan suurin eroavaisuus edellä mainittuun, on muotin täyttymistapa.

Matalapainetekniikassa muotin täyttyminen ja ilman poistuminen perustuu muotin kääntämiseen ruiskutusvaiheen aikana.

Korkeapainetekniikassa täyttyminen perustuu muotin kääntämisen sijaan seoksen viskositeettiin, suureen ruiskutuspaineeseen, muotin nopeaan täyttymiseen ja muotissa olevan ilman aiheuttamaan vastapaineeseen.

Raideliikenteeseen hyväksytty paloturvallisuusluokitus DIN EN 45545-2.

Siinä tämänkertainen infopaketti tehtaamme palveluista.

Ensi viikon aiheina ovat Direct Metal Laser Sintering (DMLS) ja Investment Casting.

Aamulla tuulessa väärinpäin kääntynyt sateenvarjo pääsi eläkkeelle ja nyt pääsen hyvillä mielin hankkimaan jonkun ihan uuden ja pirtsakkaan värin.

Hyvää loppuviikkoa kaikille ja viikon päästä täällä samalla paikalla – moi – moi!

Tanja Soulas
Markkinointivastaava & Idealinko

KÄYNTIOSOITE

Aholantie 17
21290 Rusko
Finland

Copyright © 2024 Ajatec Prototyping Oy

Lähetä tarjouspyyntö

Tutustu tekniikoihin